JobCrafting als methode voor een coachende gesprekscyclus

Stephen Covey beschrijft in zijn boek de 7 eigenschappen voor succes in je leven de zogenaamde cirkel van invloed. Kort geschreven is de essentie dat je als mens effectiever en gelukkiger wordt wanneer je je aandacht richt op zaken waar je wél invloed op kunt uitoefenen. In plaats van de aandacht richten op waar je geen invloed op kunt uitoefenen. In dit artikel leggen we uit hoe JobCrafting hierbij helpt.

Een voorbeeld

Stel je voor: het regent buiten en je hebt net die mooie suède schoenen aan die absoluut niet nat mogen worden. Het is erg verleidelijk om je aandacht te richten op die stomme %#! regen. Scheldend en tierend loop je door de plassen en je suède schoenen gaan eraan. Uitkomst: je schoenen kapot en je humeur verpest. Hoe zou die situatie eruit zien als je op zoek gaat naar zaken waar je wel invloed op hebt? Je zou bijvoorbeeld een plastic zak om je schoenen kunnen binden. Of een paraplu pakken. Of misschien zelfs die schoenen gewoonweg niet aandoen. Dit zijn allemaal zaken waar jij wél invloed op hebt. Resultaat: je schoenen blijven mooi, je humeur is minder negatief en misschien loop je zelfs wel fluitend door de regen. Dat komt doordat je de aandacht hebt gericht op factoren waar je wél invloed op hebt. Met andere woorden: je hebt je cirkel van invloed vergroot. 

Ja.. En.. Wat heeft dit met JobCrafting te maken?

Je denkt nu misschien: Oké, mooi verhaal en begrijpelijke voorbeelden. Maar wat heeft dat nu weer met ontwikkelgesprekken en JobCrafting te maken?  

JobCrafting is een methode waarmee je naar je werk kijkt als een samenhangende set van activiteiten, taken en verantwoordelijkheden. En die je direct handvatten biedt om te hieraan sleutelen, met als doel om het werk meer bevredigend en beter te maken. Door te beginnen met een taakanalyse ontdek je samen met iemand hoe goed hij of zij in werk zit en waar zaken misschien schuren. Samen kijk je naar motivatie en capaciteit. Het gaat erom dat jullie in kaart brengen hoe het gesteld is met willen en kunnen. Is iemand in staat om het werk te doen? En hoeveel energie krijgt iemand van werk? Daarna kijk je naar aanleidingen voor eventuele frictie. Volgens JobCrafting kan die frictie op vier niveaus ontstaan: Taak, Relatie, Context en Cognitie.  

 

Wanneer je het beeld scherp hebt, kun je overgaan tot het craften. Of sleutelen. Dit sleutelen gaat in de basis over de vraag stellen: “welke invloed kan ik uitoefenen op mijn situatie?” Daar ligt dus het verband met de cirkel van invloed. Ook daarin geeft JobCrafting vier opties. Je kunt meer doen, minder doen, anders doen of oplossen. Zo kom je tot een matrix van 4×4 sleutelrichtingen.  

 

  Taak niveau Relationeel niveau Contextueel niveau Cognitief niveau
Aanvullen  Taak of rol toevoegen aan werk  Relaties toevoegen aan je werk  Toevoegen van mooie elementen in werkomgeving  Redenen toevoegen waarmee taak mooier wordt 
Veranderen / Aanpassen  Taak delen / Rouleren  Samenwerken Werkzaamheden op andere plek of tijd uitvoeren.  Positiever interpreteren van betekenis van taak 
Afstoten  Inruilen van lelijke taken voor mooie taken  Lastige of veeleisende collega’s ontwijken  Storende omgevingsfactoren wegnemen  Niet nadenken over belemmeringen van taken 
Oplossen  Aanvullende training / oefening om belemmeringen op te lossen  Conflicten oplossen of communicatieve vaardigheden verbeteren  Hulpmiddelen inzetten waarmee taken lichter worden  Accepteren van lelijke taken 

 

Door regelmatig aan werk te sleutelen, vergroot je dus de cirkel van invloed van medewerkers. Waardoor jullie samen kunnen sleutelen aan de match tussen werk en mens.

Een externe coach

Voor een werknemer is met de leidinggevende praten vaak spannend. Ondanks dat er genoeg leidinggevenden zijn die oprecht menen dat ze uitgaan van ontwikkeling en zich inzetten om hun personeel echt een stap verder te brengen, blijft het een feit dat een leidinggevende ook een beoordelende positie hebt. Dat maakt het een extra grote uitdaging voor een medewerker om naast positieve ontwikkelingen ook te praten over wat minder goed gaat. Een externe coach kan daarbij helpen. Doordat een externe coach geen direct belang heeft bij datgene dat iemand vertelt, kan het gesprek dieper ingaan op zaken waar een medewerker negatiever over is. Waardoor je tot betere, meer out of the box, oplossingen kunt komen.

XY Talent Solution helpt met JobCrafting

Bij XY Talent Solutions helpen wij personeel in individuele coaching om te JobCraften. Door ieder jaar 4 gesprekken te voeren over hoe het gaat en praktische handvatten te zoeken voor verbetermogelijkheden in het werk.

 

Weten wat dit voor jouw organisatie kan opleveren? Neem contact met ons op!

Neem contact op

Voor dit artikel hebben we kennis mogen lenen van het boek De zeven eigenschappen voor succes in je leven van Stephen R. Covey en Mooier werk: slim sleutelen aan een baan op maat van Mark van Vuuren en Luc Dorenbosch.